Sohbet Odaları

Bu yazım da sizlere  sohbet odaları hakkında çok geniş kapsamlı bilgiler sunmaya çalışacağım.  Dünya ve Türkiye genelinde  bu sektörün  öncü siteleri ziyaretçi kitlesini nasıl oluşturuyor. Öncelikle internet kullanıcılarının yaptığı arama sorguları nedir? bu odalara nasıl bağlanıyorlar.

  1. Sohbet Odaları Nedir
  2. Sohbet odası nedir?
  3. Sohbet odalarına nasıl bağlanırım
  4. Sohbet odaları ücretsiz mi?
  5. Chat sohbet odaları
  6. Chat odaları sohbet
  7. Sohbet odası nasıl kurulur?
  8. Dini sohbet odaları
  9. Canlı sohbet odaları
  10. Cinsel chat odaları

Yukarıda belirttiğim on madde bu aramaların çok az bir bölümünü oluşturuyor olsa da, en yüksek aranma terimleri de diyebiliriz. Daha ziyade bu arayışlar sohbet siteleri için geçerli aramalardır. Facebook ve twitter sohbet odalarını da bu kapsama alırsak traj olarak çok yüksek kapasiteli bir kelime öbeği oluşturur.  Üstelik Dünya  genelin de bu sektörde öyle   çok platform var ki, saymakla bitmez. Paralı ya da parasız olarak hizmet veren bu sitelerin tek amacı yüksek kullanıcı sayısına ulaşmak ve üye sayılarını yükseltmek.  Genel anlamda özellikle Türkiye’de hobi olarak bu işlerle (sohbet sitesi)uğraşan kişi sayısı oldukça yüksek. Hiç bir bilgisi olmayan, sağdan soldan üç beş arkadaşın bir araya gelip kurulan binlerce chat sitesi interneti adete çöp sitelere çevirmiştir.  Bir de sadece reklam vererek kullanıcı kazanmaya çalışan sunucuları da bu listeye eklersek rekabet oranını düşünün.

Bunu etrafı  istinat duvarları ile çevrilmiş, kapıda güvenliği olan ve son yıllarda mantar gibi çoğalan lüx apartmanlar gibi düşünebilirsiniz.  Ya da bir evin içinde ki,  yatak odası, çocuk odası ve salon gibi de değerlendirmek mümkün.  Diyelim ki chat odaları  yazdınız ve sunucuya giriş yaptınız.

  • #sohbet; her sunucunun bu isimde bir odası mevcuttur, en kıymet verilen mekan olarak görülür.
  • #Edebiyat; sözde edebiyattan anlayan kişilerin bulunduğu odalardan biridir, pek de anlayan olmaz içlerinde.
  • #Felsefe; felsefe yapmayı sevenlere yönelik açılmış bir odadır, eğlenceli olan yerler vardır.
  • #radyo; sunucunun göz bebeği olarak değerlendirilir, online müzik yayınları ve çeşitli aktiviteler yapılır.
  • #İstanbul; şehir sohbet odaları isim isim web  sayfalarında çokça olsa da metropoller harici böyle bir kanal bulmak zordur.

Sohbet Odaları Nedir

Sohbet odalarının  site içerisinde her biri ayrı bir cumhuriyet gibidir.  Yani, #Edebiyat kanalının bir oda sorumlusu olur, sorumluluk ondadır. İngilizce Founder olarak adlandırılır, yardımcılarını  sop  ve aop olarak kendisi belirler. Belirli komutlar kullanarak bu yardımcı operatörlere yetki ekler. Herkesin bildiğinin aksine admin statüsün de yetkisi olanlar bu founder  yani kanal başkanına karışamazlar. Hatta, eğer Founder isterse  kanalda bulunmalarına izin de vermeyebilir. Bütün bunlara rağmen kanala yapılan ağır saldırılara karşı  adminlerden yardım talep edebilir.  Bu  genel kurallar içindedir ancak, son yıllarda ki aşırı  site artışı  bu sistemde de  karmaşalara yol açmıştır. Sisten her kanal için aynı kuralları geçerli kılar lakin, cinsel sohbet odaları bu kurallardan muafdır.

Sunucular çok farklı oyun odalarını da kullanıcılarına sunar, eğlence ve bilgi amaçlı değişik oyun odaları mevcuttur.  Bunlara örnek verecek olursak #OXM, #test, #şişeçevirmece, #kelime  en yaygın olanlarıdır.

Yurt dışında da bu sektöre reklam değeri yüksek  firmalar da dahil olmak üzere bir çok site hizmet sunmaktadır.  Son yıllarda özellikle  sohbet odaları  gözde platformlardan birisi olmuştur.  Ulusal haber kanallarında bazen buna benzer haberleri duymak  artık çok sık rastlanır bir şey olmuştur. Çok ünlü bir markanın genel müdürü  bu tip bir oda da sohbet etmiş ve bu haber olarak ajanslara da düşmüştür.  Dünya çapında ünlü sanatçılar da bu katılıma bazen cevap vermektedir.  Snap chat odaları silinebilir resim dosyası atma kodlarına sahip bir chat sitesidir. Bu sayede bir birinden ilginç muhabbetlere burada rastlamak mümkündür. Facebook sohbet odaları  hemen hemen aynı oranda   katılımcı sayısına sahip bu işin öncülerinden de denilebilir. Buralarda muhabbet etmek için farklı bir uygulamaya tabi olursunuz, gerçek bilgiler olmazsa maalesef kabul edilmezsiniz. Tr kökenli sohbet siteleri ise sadece geçici bir sahte isim kullanmanızla aktifleşecek bir eylemden öteye geçmemektedir. Bunun nedeni ise, kullanıcı sayısının yeterli olgunluğa erişmemesinden kaynaklanmaktadır.

Sohbet odası nedir? sorusunun cevabı ise yukarıda belirttiğimden farklı bir şey yoktur diyebiliriz. Çoğul aramadan çok tekilleştirilmiş arama çeşidi de denilebilir.

Sohbet odalarına nasıl bağlanırım

Sohbet Odaları Görüntüsü
Sohbet Odaları Görüntüsü

Diyelim ki sohbet sitesinin ana sayfasına giriş yaptınız ya da her hangi bir blog yazısına.  Zaten makaleden önce hemen gözünüzün önüne sohbete katıl butonu butonları çıkar. Örnek olarak bu kutucuğa, Efendisiz yazar ve bir tıkla sohbet odalarına bağlanabilirsiniz. Bu  Türkiye kökenli her platform için geçerli bir bağlantı modelidir. Farklı giriş uygulamaları olsa da sizi ilgilendiren bölüm en kısa ve en basite indirgenmiş bağlantı seçeneklerinden birisidir.  Artık  bu girişler masa üstü bilgisayar, cep telefonu gibi farklı tarayıcılara bile uyumluluk göstermektedir.

Tavsiye olarak mİRC scrip seçeneğini de unutmamak lazım, özellikle masa üstü için süper bir chat olanağı sunmaktadır. Akıllı telefonlar için se en uygun bağlantı modeli Androirc programını indirmek olacaktır. Hiç birini istemezseniz zaten yeni sürüm Zsohbet uygulaması işinizi gayet güzel de görür, kullanıyorum memnunum çünkü.

Nasıl Bağlanacam

Elbette bu bağlanmanın farklı şekilleri de mevcuttur, en basit olanları sizlere anlatmaya çalıştım. Bazı sunucular sizlerden rumuzunuzu şifrelemenizi isterler, /ns register şifre @mail komutu işinizi görür. Yine isterseniz /ns profil komutu ile kişi bilgilerinizi dilediğiniz şekilde doldurabilirsiniz. Bunlar çok kullanılıyor mu? hayır ancak, çok tecrübeli eski yetkililer bazen kullanıyor diyebiliriz.  Bu bağlantı esnasın da kullandığınız rumuz kural dışı ise sistem sizi oto olarak uzaklaştırır. Bazı  siteler ise  sunucudan atmaz yine oto olarak cinsellik kanallarına bağlantı kurar.

Sohbet odaları ya da kanalları aynı arama şeklinin farklı versiyonudur. Bu aramayı gerçekleştirenin tercihine kalmış odaları ya da kanalları.

Sohbet odaları ücretsiz mi?

Evet ücretsiz, sitemiz başta olmak üzere Tr de ki bütün platformlar ücretsiz olarak hizmet sunmaktadır.  Rekabet oranı o kadar yüksek tir ki, neredeyse sohbete katılanlara ücret verilecek düzeye ulaşmıştır. Nedeni ise, sunucu enflasyonudur, yukarıda belirtmiştim aşırı artış var. Kısacası, yazışarak   muhabbet edilen Tr kökenli hiç bir site de para söz konusu değildir.  Aynı zamanda bu platformlar üyelik de dahil hiç bir istekte bulunmaz, talep etmez, edemez.

Ücretli sohbet odaları sadece kameralı sitelerde mevcuttur, orada parasız hiç bir şey yapmazlar.  Yapmazlar derken, zaten cinselliğe yönelik alt yapıları olduğu için bu işten para kazanma gayesindedirler. Sitede bu işin uzmanı bayanlar sohbet için sizi bir şekilde cezbeder ve özel odalarda ücret karşılığı muhabbet ederler.  O sitelerde sörf yapmak için sizlere tavsiyem yazıları iyi okumanız ve bilmediğiniz bir butona tıklamamanız olacaktır. Bu sitelerde evet para geçmez ama kredi kartı denilen bir şey var, işte  o seçenek sizi elemlere sevk edebilir.

Chat sohbet odaları, bunun için ayrıca bir başlık atmama da gerek yok diye düşündüm. Yukarıda bahsettiğim olaylar bu arama terimi içinde geçerlidir sadece başına chat kelimesi eklenmiştir.

Canlı sohbet odaları

Çevirim içi olan birileri ile muhabbet etmek amacı, kısacası  gerçek kullanıcı bulma arayışı.  Canlı, yaşayan, sıcak iletişim seçeneği sunan siteler bu arama sahiplerini kazanma peşindedirler. Bu  yüksek trajlı arama terimlerine yönelik içerik üretme site editörlerinin adeta bir savaşı haline gelmiştir. Sürekli araştırma, sürekli yenilik ve sürekli algoritma değişikliği bu zorluğu daha da artırmaktadır. Sunucular sahte kullanıcı isimleriyle odalar oluşturuyor, bu botları da konuşturuyor. Bilenler zaten anlıyor ama ya ilk girenler, anlayana kadar  epey bir zaman tüketebiliyorlar.  Bunu anlayabilmek için;

  • Sunucuya girdiğiniz de ‘selam’ yazın,  aynı anda as yazan biri varsa o bottur.
  • Daha garantisi üst üste selam  yazın üç satır da kanala aktarın, aynı kişi size as derse o bottur.

Bunu anlamanın çok farklı yöntemleri olsa da, bu acemiler için idealdir.  Size canlı yani çevirim içi olan arkadaş lazım ise  mutlaka  bu konuya dikkat edin.  Artık öyle geliştirdiler ki  anlamak biraz güç gibi görünüyor, dikkat etmenizi önemle tavsiye ediyorum.

9:41] <Efendisiz> hee sabah 5 de kalkacam haa
[19:42] <Efendisiz> bahçe sulama far yarın
[19:42] <Efendisiz> 6 da varsam
[19:42] <Efendisiz> bassam lombardiniye
[19:42] <Efendisiz> 6 saat versem
[19:42] <Efendisiz> 12
[19:42] <Efendisiz> öle böle
[19:42] <Efendisiz> eve dönüş
[19:42] <Efendisiz> 3
[19:42] <RaNa> Aspirin hg cnm
[19:42] <Efendisiz> olur gibi7
[19:42] <zuzu> 12saatte uyuma
[19:42] <Efendisiz> hahahaha
[19:43] <Efendisiz> e o yorgunluğa gayri ne jadar uyurum bilmiim
[19:43] <KaTrE> Aspirin hg
[19:44] <zuzu> bende su ayak duzelsin uyumucam hic
[19:44] <Efendisiz> zuzu
[19:44] <Efendisiz> biricik le barışcam ben gari
[19:44] <Efendisiz> gidecem
[19:44] <Efendisiz> ayaklarından öpcem
[19:45] <Efendisiz> barışcam
[19:45] <Efendisiz> dayanamıom gari yaaa
[19:45] <Efendisiz> çokkkkkkkkkk ösledimm
[19:45] <zuzu> baris daha barismAdinmi
[19:45] <Efendisiz> yok
[19:45] <Efendisiz> trip atıodum

Yukarıda gördüğünüz canlı sohbet odasından bir enstantanedir. Dikkatli gözlerle bakarsanız her şey doğal akışında, bot kullanıcı  belirtisi bile yok.

Dini sohbet odaları

İşin aslı  bu başlık başlı başına bir konu, ayrı bir sayfa oluşturmak gerekir. Lakin ben özünde sohbet odaları olan bir konuyu çok fazla başlıklara bölüp yayınlama niyetin de değilim. Bir başlık altında bilinen, akla gelebilecek konularu paylaşma niyetindeyim. Dini sohbet odaları olarak arayış yapan kişiler iki gruba ayrılır;

  1.   İslamı  anlatan  konuya vakıf  tanınmış kişilerin internet ortamında anlatılarını dinlemek için arayış yapanlar. Bu  arayışa yönelik özellikle youtube de yüzlerce video bulmak mümkün. Hatta  bir çok tanınmış konuya vakıf kişiler kendilerine ait kanal oluşturmuş durumda.  Bu hocaların sohbetlerini dinlemek izlemek isteyenler bu şekilde arama gerçekleştiriyor. Bu sohbetler esnasında interaktif olarak canlı  sohbete katılıp sorular da sorabiliyorsunuz.
  2. İkinci gruptakiler aslına islami sohbet ya da diğer şekliyle islami chat odaları arayanlar olarak nitelendirilebilir.  Tek amaçları aslında islama uygun bir ortamda muhabbet etmek, radyo odasında ilahiler dinlemek olabilir. Ancak, 2005 li yıllarda oldukça popüler olan bir kaç tane islami site vardı,  şimdilerde sanırım yönlendirme yapılmış. Kısacası böyle bir site bulmak zor olsa da siteye ait odalar içerisinde evet bulabilirsiniz. Yüksek trajlı  siteler islami sohbet odası açmış ve kullanıcılarına sunmuştur.

Yazımın ilk başlarında da belirttim, kapıda güvenliği olan bir sitenin içinde ki apart dairelerden biri gibi düşünün. Kişilerin istekleri doğrultusunda açılmış yüzlerce oda bulmak hiç de zor değil. Şimdilerde var mı bilmiyorum ama sanırım 2010 yılında epeyce kullanıcısı olan ateist bir site bile vardı.